Kitap: Sançar'dan Reşide'ye Mektuplar


Çiftçioğlu Nejdet Sançar, ağabeyi Atsız gibi millî şuur sahibi, vatansever, eğitimci yazar. Zor zamanda eğilip bükülmeyen şahsiyet sahibi insanlar bunlar.. Onlara bu gücü veren imânları, taviz vermedikleri ilkeleri ve bizzat yaşamış oldukları çileleridir. İnandığı değerler uğruna çabalamış, ömrü cefa ile geçmiş Nejdet Sançar'ı saygı ve rahmetle anıyorum. 

Sançar'ın ömründeki cefalarından biri de, henüz 16'sındaki oğlu, biricik evlâdı Afşın'ın uçmağa varışıdır. Yûnus Emre'nin dizelerindeki gibi;

''Bu dünyada bir nesneye 
Yanar içim, göynür özüm
Yiğid'iken ölenlere, 
Gök ekini biçmiş gibi'' 

Allah kimseyi evlâdıyla sınamasın.. Oğlunun vefatının ardından geçirmiş olduğu rahatsızlık nedeniyle Sançar, yaklaşık 2 yıl tedavi görmüştür. Kitaplaştırılmış bu mektuplar da, tedavi sırasında hastanede kaleme alınmış, ziyarete gelenler aracılığıyla elden teslim edilmiştir. 9 Nisan 1961 ile 4 Mayıs 1961 tarihleri arasında, eski yazıyla yazılmış 8 mektuptan oluşur. Afşın Sançar'ın hatırasına ithaf edilmiş olup, Ahmet Bican Ercilasun'un sunuş yazısıyla takdim edilmiş. Mektupları kitap haline getiren Serkan Akgöz, giriş bölümüne kitabın hikâyesini, sonuna da mektupların tıpkı basımını eklemiştir. Sayfaların arasında bulduğum Sançar ailesine ait fotoğraflar da güzel bir sürprizdi doğrusu. Fikrî yaşantısını bir kenara bırakıp özel hayatı hakkında fikir sahibi olmak isteyenlere bu mektuplar yardımcı olacaktır. İnsanî duygularla ve empati bağı kurularak okunması gerekir. 

Nejdet Sançar, yazdığı mektuplarda eşi Reşide Hanım'asıkıntılı hastane günlerinden, beslenme durumundan, tedavi sürecinden bahsetmiş. Her yazdığı mektupta eşine duyduğu hasret ve merak, içimi ısıttı. Ailesine bağlı, düşünceli bir insan olduğunu kaleminde görüyoruz. Mektupları okurken, tebessüm ettiren satırlar da oldu. Sanırım kendisine motivasyon, eşine moral vermek istedi. 

Doğru ve güzel eserleri tekraren okumak mühimdir. Türkçülüğün lokomotifi sayılan düşünürleri, Nejdet Sançar'ın yazılarını, yine ve yeniden aynı zevkle okuyorum. Velhâsıl kelâm; vatanı, milleti, dini uğruna şu kara toprağa girenler ölmez. Hatıralarıyla, yazdıklarıyla, onurlu, şuurlu, millî ve olgun duruşuyla Nejdet Sançar da anılmaya devam edecek. Onu okuyanlar da millî ruh ve bilincin hazzını tadacaktır. Bu kıymetli mektupları okumama vesile olan Oğuzhan Saygılı Hocamıza ve Kitap Şuuru ailesine can-ı gönülden teşekkürlerimi iletiyorum. Emeği geçen gönüller vâr olsun.. Kitapla ve sevgiyle kalın..

                                 

Kitabın Künyesi

Kitabın Adı: Sançar'dan Reşide'ye Mektuplar
Hazırlayan: Serkan Akgöz
Türü: Anı, mektup
Sayfa: 56
Yayınevi: Bozkurt Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder