Filme Dair: Jau Jurek Myn Bala (Cesur Yürek Bin Yiğit)

                                        

Türü: Tarih, savaş
Yapımı: 2011 - Kazakistan

Uyarı: Yazı, filme dair mecburi spoiler/sürprizbozan içerebilir!!!

Film, kardeş Kazak Türklerinin Sovyetler Birliği'nden ayrılışının 20. yıl dönümü anısına çekilmiş. Kazaklar ile Cungarlar (Moğolların Cungar Hanlığı) arasında yaşanan savaşları konu alan film, o yıllardaki Türkistan Türklerinin yaşamını gözler önüne seriyor. /1635-1700 yılları. Moğollar biliyorsunuz, tarihin en acımasız devletlerinden biriydi. Sivilleri katletmişler, şehirleri yağmalamışlardır. Aynı zamanda kültür katliamına sebep olmuş, Bağdat kütüphanelerini yakıp yıkmışlardır. Hattâ tarihçilere göre Moğol istilâsı, İslâm dünyasındaki ilmî ve kültürel gelişmeyi durdurmuştur. İbn'ül Esîr, Moğolların henüz uğramadıkları şehirlerdeki halkın dahi içine korku saldıklarını ifade etmiştir.

                             

Son yıllarda izlediğim muhteşem filmlerden biri Myn Bala. Filmin süresi biraz uzun, 2 saati aşkın bir zaman alıyor. Ama bizde sürekli aynı konuları işleyen, abartılı, hayal ürünü filmlere bakılırsa, buna değer diye düşünüyorum. Kazak yönetmen ve senaristleri tebrik ediyorum. Bizim sinemamızın başaramadığı pek çok şeyi başarmışlar. İzleyenlere bu film çok şey anlatıyor.. Altay, Çuvaş, vs. fark etmiyor. Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur, bunu bir kez daha görüyoruz.

                            

Filmde Kazak Türkçesinin dilimize yakınlığını fark edeceksiniz. Kullanılan dilin güzelliği, bozkırın büyüleyici görüntüleriyle kesinlikle izlenilesi bir film.. Dildeki pek çok sözcük ve cümleler rahatlıkla anlaşılabilir. Öyle ki filmi izlerken bugünkü Türkiye Türkçesinin ahvâlini düşünüp, o tertemiz Türkçeye özlem duymamak elde değil..

                            
                            

Film, Cungarların Sartay'ın ailesini gözleri önünde öldürmesiyle başlıyor. O ve onun gibi hayatta kimsesiz kalan tüm çocuklar, balalar, geleceğin cesur yiğitleri ve bozkırın savaşçıları oluyorlar. Myn Bala, Kazakları özgür bir toplum yapmak için ant içiyor. Ya ölüm, ya erkinlik! İşte Türk'ün özü budur; özgürlük., bağımsızlık. Biz bir yumruğun parmaklarıyız.. Tek yürek olmak hepimizin hayali.. Özümüzü unutmadıkça..

Vatan sevgisi, bağımsızlık mücadelesi, arkadaşlık, vefâ, mertlik, sevgi, fedakârlık, verilen sözde durma filmi güzel kılan konulardı.. Kazakların, yaptıkları filmleriyle tarih bilinci oluşturma gayretleri gayet başarılı. Sartay Batır, Kazaklarda ünlü bir kahramandır. Tarihî şahısların gerçek hayatından ilham alınmış film, doğal ve sürükleyiciydi.. Tanrı Dağlarının etrafında, uçsuz bucaksız bozkırlarıyla Orta Asya kültürü güzel tanıtılmış, bozkırın ruhu iyi yansıtılmış.

Tüm Turan ellerine selâm olsun.. Türk Dünyasının balalarına selâm..
...
・''Ben Çungarlardan kaçıp yürüyen (yaşayan) bir adam biliyorum. Bırak (fakat) onun yüreği basdanlıkta (özgürlükte). Siz erkinlikte olsanızlar da, kul olup yürürsünüz (yaşarsınız).''

・''Tuğ götürenin (sancak taşıyanın) yok deyip tünilme (ümitsiz olma). Tek ulu murat (yüce amaç) yolunda bir yumruk olup yumulsak tek (bunun) sonunda azatlığın (özgürlüğün) ak tanı parlayıp altından (önümüzden) atar. ''

・''Ya ölüm, ya erkinlik!''

・''Yaptığınız yahşılıklarınız Allah'dan kayıtsın. 
(İyiliğiniz Allah'tan dönsün, aynısını siz de görün)''

・At yolu özü tapar. (At yolunu kendi bulur.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder