Kitap: Evlerden Biri

Orhan Kemal'in evi. Fatih/İstanbul

Orhan Kemal, eserlerinde sık sık aile yaşamına ışık tutar. Orhan Kemal'in en ünlü romanlarından biri olan ''Evlerden Biri'' adlı bu roman da, evlerin kapalı kapılarının arkasında nasıl hayatların yaşandığını gözler önüne serer. Kendi iç dünyalarına yönelen insanların, aileleri ve dış dünya ile olan ilişkileri konu edilmiştir. Akıcı bir dille yazılmış ve farklı kahramanlar içeren bu roman ayrıca televizyon dizisine de konu olmuştur. 

Yeşilçam tadında bir film gibi.. Aynı evin içinde bir kaşık suda boğacak kadar birbirlerinden  nefret eden üç kardeş.. Kendisine karşı özgüveni olmayan, ailesi de dahil olmak üzere dış çevreyle pek iyi anlaşamayan, içine kapanık, bir şirkette daktiloculuk yapan İskender.. Yaşı ilerlemesine rağmen evlenmemiş, evlilikten de umudunu kesen, bir mağazada kasiyerlik yapan abla Ayşe.. Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisi, ailenin gelecek umudu, kardeşlerin en küçüğü, en uyanığı ve bana göre en ukalâsı Erdal.. Yaşına başına bakmadan karısını boşayıp, komşu kızı Nursen'le evlenme hayalleri kuran, tabiri caizse ''kart zampara'' diyebileceğimiz emekli baba Sadi Bey.. Ve çocukları için saçını süpürge eden, pek sesi çıkmayan, hep arada kalan anne Hediye Hanım..

Şu son satırlar romanı özetler nitelikte:
''Dünya mı azdı? İnsanlar mı değişti? 
Üç kardeştiler, kuzu gibi üç kardeş. Babaları ölüverince düşman oldular birbirlerine!''

Romanda durumlar her karakterin gözünden anlatılmaya çalışılmış. Aile de olsa her ferdin menfaat çabası içinde olması, kardeşlerin birbirine karşı güvensizliği, kendince hırsları gözler önüne serilmiş. Ailenin her bireyi kendini düşününce aradaki bağlar da çatırdayarak ailenin sonunu getiriyor. Çocukken, akşamları dışarıdan başkalarının penceresi aydınlık evlerinin içerisindeki hayatları merak ederdim. Kendimce fikir yürütürdüm. Kitap okurun zihninde, âdeta o mahallede yaşıyormuş da, olaylara dışarıdan tanık oluyormuş gibi bir his bırakıyor. Bu konuda Orhan Kemal'in betimlemeleri çok başarılı diyebilirim. Okumanızı tavsiye ederim. Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Adı: Evlerden Biri
Yazarı: Orhan Kemal
Türü: Edebiyat
Sayfa: 258
Yayınevi: Everest Yayınları 

...
''Seni düşünmediğim an mı var? İş güç. Dünya bir yana, sen bir yanasın şekerim!''
(Kadir İnanır: Yalaaan söylüyorsun.. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder