Kitap: Kahraman Irkıma Şiirler


''Yaratılmasaydı Türk inan,
Ağlardı fakirliğine şu cihân.''

Şairimiz; baba tarafından Kara Kalpak Türklerinden, anne tarafından ise Kırım Tatar Türklerindendir. Aynı zamanda ressamdır. Çocukluğunu hayatın zor şartlarında geçiren şairin, çeşitli gazete ve dergilerde şiir, deneme, söyleşi ve resim çizimleri yayımlanmıştır. Kendi çabalarıyla da ''Kahraman Irkıma'' adlı ilk şiir kitabını Türk edebiyatına kazandırmıştır. 

Şiirlerinde Türkçülük teması ağırlık kazanır. O, tıpkı Yetik Ozanımız gibi kendi toprakları üzerinde yaşayan, ezilen, öldürülen Türk'ün çilesine bir Türk olarak duyarsız kalmamış, kahraman ırkımızın feryatlarını dile getirmiştir. Şiirleri Türk'e alkış (övgü, esenlik, dua), düşmana kargış (beddua) niteliğindedir. Malûmunuz, ''Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur.'' anlayışını bugün çok daha iyi kavrıyoruz. Tarihte olduğu gibi dört yanımız düşmanla çevrili, sınırlarımız Mehmetçik sayesinde korunuyor. Rusya ikiyüzlü, Ermenistan, Yunanistan, Suriye ve diğerleri.. hepsi avını bekleyen avcı gibi.. Türksüz bir Ortadoğu projesini, soydaşlarımızın acısını hepimiz esefle izliyoruz. Türk dünyasına adı konmamış bir işgal girişimi var sanki.. Bosna'da hava gergin, Batı Trakya sesini duyuramıyor, Suriye ve Irak Türkleri yetim bırakılmış, Orta Asya Rusya'nın tahakkümünde ve Doğu Türkistan yitik..
Türkistanlı şair Mağcan Cumabay şöyle dememiş miydi? 

''Kardeşim! Sen o yanda, ben bu yanda
Kaygıdan kan yutuyoruz, bizim adımıza'' 

Velhâsıl kelâm, Türk devletleri için ortak bir askerî güç şart!

''Boraltan Köprüsü'' olayını az çok  biliriz. Şerefli tarihimizde yanlış kararlar veren kimseler yüzünden böyle acı dolu ve utanç verici hadiseler de yaşanmıştır. Olaya istinâden şairimiz ''Boraltan Köprüsü Ağıdı''nı yazmış ve bu ağıt Esat Kabaklı tarafından da bestelenmiştir. Sözleri bu utancı yerinde anlatmış:

''Düşman bekler karşıda/ Önüne kattı beni
Can alınan çarşıda/ Kardeşim sattı beni.''

Vatan aşkı, Kızılelma ülküsü, Turan sevdası taşıyan şiirleriyle duygularımıza tercüman olan, millî değerlerimizi yansıtan şairimiz Ümit Murat Darga'nın kalemine, yüreğine sağlık. Kendisine Allah'tan şifâ diliyorum. Bize ülkenin gerçeklerini haykıracak ozanlar lâzım.. Kitabın kapak tasarımını çok beğendim. Ancak editörü tarafından tekrar okunmalı, imlâ ve noktalama düzeltilmeli, zirâ bazı sözcükler yanlış yazılmış, noktalamadan dolayı sözcükler iç içe girmiş.. Yine de değerli.. 
Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Adı: Kahraman Irkıma Şiirler
Yazarı: Ümit Murat Darga
Türü: Şiir, edebiyat
Sayfa: 120
Yayınevi: Ayyıldız Kitap

''Kitap Şuuru, İnsanlık Şuurudur.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder