Kitap: Ellerim Neden Siyah


Ötüken Neşriyat'tan okuduğum tüm yayınlar kaliteli. Bu eser de Ötüken Neşriyat'ın fırınından çıkmış. Yazar, Türkçe öğretmeni. İnsan hassasiyetini başarılı bir şekilde göstermiş. Kitap, içerisinde 15 kısa soluklu ve samimi hikâye barındırıyor. Hepsi günlük hayattan, bize uzak olmayan, içimizden birinin anısı gibiydi.. Hayatın sıkıntıları, yaşadığımız sorunlar ve bunların psikolojik yansımaları.. Edebiyât zaten çevremizdeki sıradan şeylere anlam ve duygu katma sanatı değil midir.. Cânım Anadolu'mun doğallığı, türküleri, yemekleri ve insanının sıcaklığı hikâyelere sinmiş.. Yazarın üslûbu, sade ve akıcıydı.. Hikâyeler genel olarak hüzünle bitiyor.. Yer yer Karadeniz yöresi işlenmiş. 

''Bir bardak suyun bugün bendeki hatrı kırk yıldan da fazlaydı.'' diyor yazar. Hız ve hâz çağında onu bulmak bile zor.. Günden güne zorlaşan, sıkıntıların baş gösterdiği, vefasızlığın kol gezdiği hayat yolculuğunda bir sıcak tebessümün, yükünü alıp seni hafifleten bir insanın, anıların, eski bir fotoğrafın hatrı çok büyük.. Hikâyelerde; çocukluk, yalnızlık, güzel anılar, ayrılık, hüzün, sevgi, hasret ve ölüm temaları işlenmiş... 

Kitapta belli bir dönemin izlerini görüyoruz.. 90'lar dersek yanlış olmaz herhalde.. Yazar eserin arka plânında Türkiye'nin sorunlarına değinmiş, dikkatli okurlar fark edecektir.. ''Bulut'' adlı hikâyede HES projesi eleştirilmiş. Birileri için kârlı bir yatırım olsa da doğayı katleden bu uygulamalar için yerel halkın görüşü alınmalıdır diye düşünüyorum. ''Şubat Ataması'' adlı hikâyede, hayâli kursağında kalan bir öğretmenin vedasız ayrılığı; ''Şeref Madalyası'' adlı hikâyede, 28 Şubat süreci, ''Kırlangıç'' adlı hikâyede genç bir kadının yaşadığı hazin olayın ardından kırlangıç misâli uzak diyâra göçüşü anlatılmış. Bir hikâye vardı ki, ''Gör''; adı gibi görmezden gelinmemesi gereken bir kahramanı anlatıyor. Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu. Tarih okurken kanıyla tarih yazan yiğit.. 2015- Ege Üniversitesi olaylarında çıkan arbedede şehit olmuştu.. Gündem ne kadar yoğun olursa olsun unutulmaması gereken; biz rahat uyuyalım diye bir yerlerde bizim için hayatını ortaya koyan kahraman yürekli insanlar var.. Allah onlardan razı olsun..

Satır aralarında yazarın da değindiği üzere, hayatımın resminden parçalar buldum. Gönül hâneme aldım, kabul ettim. Duygu durumları ve yazarın seçtiği sözcükler başarılıydı. Kitabın kapağı belki değiştirilebilir ya da kapağa başka bir hikâyenin konusu yansıtılabilir, diye düşünüyorum. Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Adı: Ellerim Neden Siyah
Yazarı: Numan Altuğ Öksüz
Türü: Hikâye, edebiyat
Sayfa: 88
Yayınevi: Ötüken Neşriyat

''Kitap Şuuru, İnsanlık Şuurudur.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder