Kitap: Kuşlardan Sonra

                                       

 ''Hayat kısa, kuşlar uçuyor.'' Ömür geçiyor vesselâm.. 

Hayatı, daha doğrusu her ânı bilinçli yaşamak lâzım..

Kitapların bir araya getirdiği insanlarla gönül bağı kurmaktan mutluluk duyuyorum. Sevgili Zeynep kardeşim de onlardan biri.. Aramızda mesafeler olmasına rağmen kelimelerle köprü kurduk.. Vâr olsun.. Vâr olsun kitapların kudretine inanan, kıymetini bilen kadirşinas gönüller..

Zeynep Altunok; lise son sınıf öğrencisi, (2021) hayatının baharında Yozgatlı genç bir kardeşimiz.. Bu kitap da yazarının deyimiyle; ''parkta salıncak sırası bekleyen bir çocuk gibi'' yıllardır hayalini kurduğu gâyesinin cisim bulmuş hâli. Rahmetli dedesine ahde vefâsı.. ''Kuşlardan Sonra'' 

Yaşına göre profesyonel bir çalışma ortaya koymuş. Yazar, kitabını rahmetli dedesine ithaf etmiştir.. Giriş kısmında Prof. Dr. Nurullah Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karabulut hocalarımız güzel tespit ve değerlendirmelerde bulunmuşlar. Hakikâten ''Anadolu irfanını, geleneğini çok iyi özümsemiş, insanî, millî ve İslâmî hassasiyeti çok iyi yakalamış ve bunları ete kemiğe büründürüp kurguya dönüştürerek estetik derinliği olan hikâyeler'' kazandırmış. Buram buram bozkır kokan 19 öykü, yazarın özenle seçtiği sözcüklerle birleşmiş. Öykülerinde insanî duygular ağırlık kazanmış. Kısa ama etkileyici, yaşanmışlık hissi taşıyan, insanı zamanda yolculuğa çıkarıp bulunduğu ortamdan mâziye götüren, dinlendirici öykülerdi.. İnsanların iç dünyasını, duygu ve düşüncesini başarılı şekilde anlatmış. Geçmişi ile ilgili özenle sakladığı hatıraları heybesinde biriktirdiği kelimelerle edebî bir şekilde birleştirmesi takdire şâyân.. 

Öte yandan öykülerdeki kişi ve mekân tasvirleri, ruh tahlilleri önem taşımakta. Deyim aktarması, benzetme gibi edebî sanatları yerinde kullanmış. Öykülerinde; masum bir çocuğun hayatı anlamaya çalışması, iç dünyasındaki karmaşık duygular, insanlara karşı olan hassasiyeti, zaman algısı, kent-kır tezadı, yazarın çocukluğa, hatıralara olan bağlılığı, geçmişe özlem, kuş imgesi, anıların bıraktığı hüzün temaları ön plâna çıkmaktadır. Altunok, öykülerinde sık sık zamanda yolculuk yaparak çocukluk anılarına gitmiştir. Bu onun bilinçaltındaki geçmişe özlem duygusunu açığa çıkarmakta.. Yazarın sözcük seçimi ve bunu yerinde kullanması dikkat çekmektedir. Zaten Zeynep kardeşimin sözcüklere olan ilgisini bilmekteyim ve Türkçeyi düzgün kullanışını takdir ediyorum. Yaşıtı olan gençler ânı yaşayıp geçiştirirken Altunok'un an ve anılara değer verip onları kayıt altına alması örnek bir davranış. 

Bende bıraktığı etki olarak duygu geçişleri başarılı metinlerdi, okurken yazarla duygudaşlık kurdum. Sözcükler kanatlanıp kalbime değdi. 

Elbette ki insan olarak bizi şekillendiren, duygu ve düşünce dünyamıza katkıda bulunan çeşitli dinamikler var. Ailemiz, kültürel çevremiz, okuduklarımız, öğrendiklerimiz.. Bu bağlamda kendisinin yetişmesinde başta ailesi olmak üzere, emek veren öğretmenlerine de teşekkür etmek gerek.. Sağ olsunlar.. 

Hakşinas kardeşim Zeynep Altunok'a ilk göz ağrısı için tebrik ederim. Ruhunun güzelliği kitabına yansımış. Onun gibi değerlerimizi yansıtan gençlerimize ne mutlu.. Gayretini kutlar, nice eserlere imza atmasını dilerim. Yolu ve bahtı açık olsun.. Bize de okumak nasip oldu. Kitabın son okuması tekrar yapılmalı diye düşünüyorum. İmlâ hataları gözden kaçmış olmalı. 

Öyleyse; uçup giden kuşlara, umut dolu düşlere.. 
Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Adı: Kuşlardan Sonra
Yazarı: Zeynep Altunok
Türü: Öykü, edebiyat
Sayfa: 127
Yayınevi: Telmih Yayınları

''Kitap Şuuru, İnsanlık Şuurudur.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder