Filme Dair: Psikometri

                                         

Türü: Gizem, korku, polisiye, fantastik
Yapımı: 2013 - Güney Kore

Uyarı: Yazı, filme dair mecburi spoiler/sürprizbozan içerebilir!!!

Yang Choon-Dong, üç yıldır dedektiflik yapmaktadır. Polis merkezine kız çocuklarının kaçırılmasına dair ihbarlar gelmektedir. Bir kız çocuğunun kaçırılması ve ardından öldürülmesi ile ilgili bir dâvâ söz konusudur. Polis Yang Choon-Dong, bu olayı incelerken olayın meydana geldiği mahallede bulunan bir duvarda cinayeti resmeden bir grafiti görür. Resmi çizen Kim Joon'un katil zanlısı olduğunu zanneder ve onun ''psikometri'' gibi özel bir yeteneği olduğunu öğrenir. Bu yeteneği biraz araştırınca psikometri yeteneğine sahip hastaların olduğunu öğrendim; bu yüzden filmin ne kadarı fantastik bilemeyeceğim, bana pek inandırıcı gelmedi açıkçası.. Psikometri; ruh ölçümü demekmiş, Parapsikolojinin alt dallarından. Bir nesneye dokunarak, geçmişte o nesneye dokunmuş kişi ya da kişiler hakkında tarihsel bilgi edinebilme. İnanması güç.. (Dokunulan nesneler üzerinden ona dokunan kişiler hakkında bilgi sahibi olma. Ruhsal yapımızla dokunduğumuz her şeye nüfuz edip iz bırakırız. Bu izler tüm canlılar tarafından bırakılan, içerisinde duygu ve anı barındıran ruhsal parmak izleridir.) 

Böylece Polis Yang Choon-Dong, çocuğu kaçıranın izini sürmek için Kim Joon'un bu özelliğinden yararlanır. Polis memuru Yang, bu kaçırılma vak.'asına ilgi duyar, araştırmaya başlar. Kim Joon'un yeteneğini öğrenince onunla işbirliği yaparak olayı çözmeye karar verir. Amacı, öldürülen kız çocuğunun izini sürerek kaçırılan çocuğa ulaşmaktır. 

Kim Joon; doğa üstü, psişik güçleri olan bir genç. Bu özel yeteneğinden dolayı yıllardır kendini diğer insanlardan soyutlamış, okulunu bırakıp saklanarak yaşamıştır. Çocuğun çok özel yeteneği var gerçekten. Filmdeki gibi böyle bir şey mümkün olsaydı, suçlular daha kolay yakalanırdı herhalde. Çocuk gördüklerini polise gidip anlatsa onları inandıramayacağı için suç mahallini duvarlara resmediyormuş. Kuşların gördüklerini okuyup duvara resmediyor bi bakıma. Kuşbakışı çizimler.. 
...
Film deyip geçmemek lâzım, bu film özellikle son yıllarda yaşanan çocuk vak'aları üzerine düşündürücü ve farkındalık oluşturmuş. 

Gündeme aniden bomba gibi düşen çocuk haberleriyle sarsılıyoruz. Elbette bu suçlar sadece ülkemizde yaşanmıyor. Çocukken yaşanan bu kötü travmalar insanlarda kötü birer anı olmanın ötesinde bazı kalıcı hasarlara da yol açabiliyor. Filmlere ve kitaplara konu olan bu sarsıcı olaylar hakkında birtakım önlemler almak yerinde olacaktır. Çocukların istismar, kaçırılma ya da kaybolma riskini azaltmak için çocukların uyması gereken kurallar hayati önem taşıyor. İşte bu kuralları içeren Volkan Çolakoğlu'nun (Çocuk İstismarı ve İhmaliyle Mücadele Derneği İcra Kurulu Başkanı) hazırladığı 14 maddeden oluşan Çocuk Takvimi:

1. Yalnız yerler güvenli değil. Ben hep arkadaşlarımla oynarım!
2. Tanımadığım kişilerden şeker, hediye almam!
3. Ailemden izinsiz arabalara binmem!
4. Yardım istersem, üniformalı birinden isterim!
5. Kendi adımı, annemin adını, babamın adını bilirim. Telefon numaralarımızla adresimizi de bilirim!
6. Su birikintisi, kuyu, havuz, nehir veya denize yanımda yetişkin olmadan yaklaşmam ve girmem!
7. İstemediğim şeylere hemen ''Hayır'' derim!
8. Tedirginsem hemen oradan uzaklaşırım, kaçarım!
9. Yabancı biri bana dokunursa, buna izin vermem. Biri bana dokunduğunda kötü hissedersem de ''Hayır, bana dokunma!'' derim. Bu, benim en doğal hakkım!
10. Sesim, alarmımdır benim. Tedirginsem, korkarsam hemen bağırırım. Çekinmem!
11. Başkalarıyla konuştuklarımı aileme söylerim!
12. Bir yere gitmeden önce aileme sorarım!
13. Korkarsam, kendimi kötü hissedersem, hemen birine söylerim!
14. Büyük biri benden yardım isterse yardım etmeden önce ailemden izin alırım! 

Bu listeyi evde çocuğun odasına asmalı ve daha küçük yaştaysa bunları ona tembihte bulunmalıyız. Ayrıca uzmanlar; 'çocuğum evin önünde, bahçede oynuyor.' diye rahat olunmaması gerektiğini söylüyor. Unutmayalım, tedbirli olmak hayat kurtarır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder