Kitap: Yaşadıkça


Rıfat Ilgaz; yaşadıklarını yazıya döken, 'yaşadıkça' kalemine sarılan bir sanatçı. 1944'te yokluk yüzünden okula gidemeyip çalışmak zorunda kalan öğrencilerini yazdığı ''Sınıf'' adlı şiir kitabı hükümet kararıyla toplatılmış ve bu yüzden hüküm giymişti. 1945-48 yılları arasını da ''Yaşadıkça'' adlı şiir kitabında dile getirmiştir. Artık mesleğinden alınan Ilgaz, kalemine daha bir kılıç gibi sarılmış anlaşılan.. Mizah içeren kitabında yer yer bizi mahallesine götürüyor, bazen emekçilerin alın terine tanık olurken, memleketin ahvalinden bahsederek işini hakkıyla yapmayan sözüm ona yetkililerden dem vuruyor. Şiiri de bu yüzden seviyorum ya; sözde aydınlarımızın haykıramadığı gerçekleri, politikanın iç yüzünü, sindirilen zavallı halkın iç dünyasını, yaşantı birikimlerini kısa ve öz biçimde muhatabına aktarıyor. Tabii muhatabı duyarlıysa.. yok değilse ne anlatsa boşuna..

Ne mutlu hakikati ele alan şair ve yazarlara... Rıfat Ilgaz, toplumdan kopmadan memleketin içindeki durumları şiirlerine yansıtmıştır. Kitaptaki şiirler dört bölüme ayrılmış. Birinci bölümde; mahalle havadisleri ve politik mizahlara yer verilmiş. İkinci bölümde; uzun yıllar süren verem hastalığından dolayı Rıfat Ilgaz hastanedeki anılarından bahsetmiş. Üçüncü bölümde; yoksullukla çevrili bir ülkede çocuklara daha iyi bir dünya bırakma arzusu, dördüncü bölümde ise hapishane yaşantısını ve özgürlüğün kıymetini anlatan şiirleri var.

İkinci Dünya Savaşı'nın toplumumuzda bıraktığı buhranların etkisiyle Rıfat Ilgaz, hem kendi başından geçenleri hem de toplumu ilgilendiren olayları gözlem ve fikirleriyle ele almış; gerçekçi, eleştirel, ironik ve politik bir üslupla anlatmıştır. Türkiye'de tam bir düşünce özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil elbette; ancak bu kritik dönemlerde şairler ve yazarlar gelecek nesiller için birer meşale görevi görmüşlerdir. Çünkü bir devrin ruhunu anlamak için o devrin edebiyatına bakmak gerekir. Milletçe aydınlık güzel günlere.. 
Kitap ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı:
Yaşadıkça
Yazarı: Rıfat Ilgaz
Türü: Şiir
Sayfa: 80
Yayınevi: Çınar Yayınları

...

''Bizim de bir çift sözümüz vardı
Nar çiçeği, gül dalı üstüne,
Dudaklarımızda kaldı.''

''Göremedik sıkıntısız yaşandığını,
Rahatın şiirini yazamadık.''

''Yaşamak için iştahını artıracak
Şiirler vereceğim sana.''

''Konuşalım. Bir şuç olduğunu bilerek her sözümüzün. 
Güzel günlerin yaklaştığını söyleyelim.''

''İçliyimdir herkes kadar, düşündürür beni de şu gökyüzü, kuş cıvıltısı, nar çiçeği...''

''Tek suçunuz: hür insanlar gibi konuşmak,
Kitaplar, suç ortağımız.''

@müverriheninkaleminden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder