Kitap: Cankurtaran Yılmaz


Mehmet Rıfat Ilgaz; Türk şair, gazeteci, romancı ve öykü yazarı. Aynı zamanda öğretmen. Hem yazılarında hem de kişisel hayatında toplumcu bir çizgide durmuştur. Yazıları ve kitapları nedeniyle pek çok kez kovuşturmaya uğramış, mesleğinden alınmıştır. Türkiye'nin en çalkantılı siyasî döneminde toplumsal gerçekleri haykıran birçok yazar gibi onun da hayatının bir bölümü hapiste geçmiştir. Gerçekler acı ama bazı kesimleri acıttığı kesin. Onun eleştirel ve yergici tutumu mizah yazarı kimliğiyle bütünleşir. Toplumun sorunlarını gerçekçi bir şekilde ele almış, halkın içinde yaşayan, 'halktan biri' olan üretken bir yazarımızdır, pek çok türde kitaplar yazmıştır. Bir zamanlar toplatılan eserleri 100 Temel Eser konumuna girmiştir. 
...
Kastamonu Cide doğumlu yazarımız, bu kitabında bir çocuğun gözünden Cide'yi anlatmış. (Cide'deki evi günümüzde müze olarak kullanılmakta.) Samimi bir üslûpla kaleme alınmış. Kitapta Karadeniz'i yaşıyorsunuz adeta.. Kitaplarında tatlı hayallerle avunan sıradan insanlara yer verirken sınıf çatışmasının yansımalarını da okurlarına sezdiriyor. Okurken Anadolu'nun yoksulluk içinde ama kanaatkâr insanlarıyla, zengin insanlarının bir noktada kesişen hayatlarını görüyoruz. Ailesine destek olmak için deniz kıyısındaki işletmede çalışan Cideli Yılmaz, zengin ailenin kibirli tavrına rağmen hayalleri uğruna yüzme yarışından fedakarlık ederek denizde boğulmakta olan çocuklarını kurtarıyor. Onun bu yardımseverliği sayesinde zengin aile yumuşayarak Yılmaz ve ailesine kol kanat geriyor. Tıpkı filmlerde gördüğümüz o güzel sahne gibi, zengin ve fakir çocuğun arkadaşlığına şahit oluyoruz. Aileden kaynaklı terbiye mi diyeyim, yoksa fazla üstüne düşmekten mi, şehir çocuklarında bunu görüyorum. Köylü çocuğuyla alay ediyorlar, aralarına almıyorlar vs. Kitapta örneğin Tural'ın Yılmaz'ı ilk gördüğünde 'sokak çocuğu' diye yaftalaması.. Bu gibi sorunlarla eminim meslektaşlarım karşılaşmıştır. Hiçbir okulda verilen eğitim, evdekinin yerini tutmaz. Kitabın anlatmak istediği aslında, insanın ön yargılarını bir kenara bırakıp karşısındakini tanımaya fırsat vermesi. İster zengin, ister fakir hoşgörülü olması..

Rıfat Ilgaz'ın çocuk romanları, eleştirel düşünme becerisi kazandırıyor. Soran, sorgulayan, iç konuşmaların fazla olduğu, merak eden, yer yer gülmece unsurlarıyla bilgilendiren ve büyükleri çocuklar gözünden eleştiren kitaplardır. Çocuklarınıza can-ı gönülden okutabilirsiniz. Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı: Cankurtaran Yılmaz
Yazarı: Rıfat Ilgaz
Türü: Çocuk romanı
Sayfa: 94
Yayınevi: Çınar Yayınları

Alıntılar:

- Kitap, insanlığın belleğidir. Zaman içinde her şey unutulabilir. Ama yazıya geçmiş her şey belge niteliği taşır. ''Söz''ü sonsuzlaştıran, kitaptır. İnsanlık tarihinin gerçek anlamda değer bulması ''yazı''nın bulunmasından sonradır.

''Gir içeri, bardakları da vimle!''
''Bardakları yıkadıydım ben!''
''Yıkamadın demiyorum ki sana vimle diyorum!.. Ne demek vimlemek, pırıl pırıl etmeli bardakları, akşamüzeri bayanlar geliyor... Bayanlar çayın deminden anlamaz ama bardakların temizliğine bakarlar, parlaklığına, pırıl pırıl oluşuna bakar onlar. (Bizden kaçmaz :)

- Annesi sabah sabah denize mi girilirmiş diye izin vermezdi ona.. iyisi mi susmalı, söylememeliydi. Ama anneler her şeyi hemen anlayıverirlerdi, kuşkulanmıştı. (Annelik içgüdüsü)

@müverriheninkaleminden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder