Kitap: Öksüz Civciv

 

Rıfat Ilgaz kitapları, yazarın hayatından izler taşır. Öğretmenliğini, yazarlığını, mücadele ruhunu, doğup büyüdüğü toprakları kitaplarına yansıtır.. Karadeniz'in şirin ilçesi Cide'yi burada da görüyoruz. Ilgaz, her kitabında okurun istifade edeceği bilgiler sunar. ''Öksüz Civciv'' ise hayvan sevgisini aşıladığı ve çocukları hayata hazırlamak için öğütler verdiği bir eser olmuş. Arka planında bir dram gizli. Yazar olan Şenay Hanım, eşini trafik kazasında kaybedince onun boşluğunu doldurup yeni kitaplar yazmak için kızıyla birlikte Cide'ye tatile gider. Şenay Hanım, kızı Güliz'e, sahiplendikleri öksüz civcivle birlikte bir şeyler aşılamaya çalışıyor. Ona göre, yetim kalan kızının da öksüz büyüyen civcivden bir farkı yoktur. İnsan yaşam kavgasında tek başına güçlü durmalı, toplumda yerini alacak şekilde yetiştirmelidir kızını. 

Günlük hayattan, belki de hiç önemsemediğiniz yiyeceklerin sofranıza nasıl bir emekle geldiğini merak ediyor musunuz? Sanırım bunu en iyi çiftçiler bilir. Hani meşhur bir ikilem sorusu vardır, çocuklara sorulur? ''Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar?'' diye.. Basit bir soru gibi görünse de felsefi açıdan önemlidir. Güliz civcivlerle vakit geçirirken aklıma geldi. Bu yüzden bir tavuğun yumurtlaması tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi ilginç ve bir o kadar hoş.. Hele yumurtadan çıkar çıkmaz ortalıkta pıtı pıtı dolaşan şaşkın, sarı civcivler.. Yazar, doğa ve insan sevgisini çocuk karakterlerin merakıyla harmanlayarak çok güzel yansıtmış..

''Çok babalar, çok anneler çocuklarını geride bırakarak gidiyorlardı. Bizim güzel bir atasözümüz vardır "Ölenle ölünmez." diye. Geride kalanların yaşamaları gerekiyordu, hem de nasıl yaşamak .. Gidenlerin açığın kapatarak, onların görevlerini de üstlenerek... Bütün gün oturup, gidenin arkasından ağlamaktansa, çalışarak onun boşluğunu doldurmak gerekirdi.'' Şu alıntı kitabın özeti aslında. Gidenlerimizin ardından bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyoruz. Şenay Hanım'ın yaptığı da bu.. 
Çocuk kitapları okumak, onları anlamanıza daha çok yardımcı olur. Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı:
Öksüz Civciv
Yazarı: Rıfat Ilgaz
Türü: Çocuk romanı, edebiyat
Sayfa Sayısı: 112
Yayınevi: Çınar Yayınları
...

Alıntılar:

Galiba biz gereğinden çok düşüyoruz çocukların üzerine, anne olarak! Kim bilir belki de topluma güvenmediğimizden... (Bu kirli dünyada çocuk yetiştirmek çok zor)

- Her yıl sayıları artan arabalar, kazaları da ister istemez arttırıyordu. Çok babalar, çok anneler çocuklarını geride bırakarak gidiyorlardı. Bizim güzel bir atasözümüz vardı : "Ölenle ölünmez." diye. Geride kalanların yaşamaları gerekiyordu, hem de nasıl yaşamak... Gidenlerin açığını kapatarak, onların görevlerini de üstlenerek.. Bütün gün oturup, gidenin arkasından ağlamaktansa, çalışarak onun boşluğunu doldurmak gerekirdi.

- Ne kadar iyi yürekli olsalar, insanlar da bir yere kadar kolluyorlardı kendilerinden güçsüz olanları... Dara geldi mi, kendi gücünden başka başvurulacak güç yoktu bu yaşam kavgasında..
Bayan Şenay, kendi yaşamına da uygulayabilirdi Öksüz Civciv'in davranışını. Güliz'in ne ayrıcalığı vardı Öksüz Civciv'den? Kızını da tek başına yaşayacak gibi yetiştirmeliydi ki, toplumun içinde yerini alabilsin, itici gücünü geliştirebilsin.

- Ne akıllı civcivlerdi böyle! Günlerini hesaplayıp yumurtanın kabuğunu kırıyorlar, içinden çıkıveriyorlardı tam yirmi bir günde. Ne bir eksik, ne bir fazla...

- Ne kadar genişti gökyüzü de, deniz de böyle... Bir uçtan bir uca uzanıyordu. Bu güzellik karşısında dalıp kalmıştı. (Şükür ki, gökyüzü henüz hiçbir cüzdana sığmıyor.)

@müverriheninkaleminden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder