El Sanatları: Keçe Aşkına...


Çok eski zamanlardan beri pek çok amaçla kullanılan keçe; insanların hayal dünyasına ve el becerisine göre farklı tasarımlar yapmak için kullandığı, doğal liften üretilen bir malzemedir. Geleneksel El Sanatları'mızdan olup unutulmaya yüz tutmuşken son zamanlarda Avrupa'da yeniden kullanılmaya başlanmıştır. Böylece dekorasyonda popüler bir malzeme hâline gelmiştir. Keçe; sıkıştırılmış liflerden oluştuğu için yapımında ısı, nem ve basınç kullanılarak presleme işlemi uygulanır. Farklı renk ve kalınlıkta (ince-orta-kalın) keçeler bulunur. Farklı kullanım alanlarına sahiptir. Yapılacağı eşyaya göre farklı çeşitleri bulunur. (Doğal, yapay, yün keçe) Sentetik, kuru ya da ıslak olarak bulunan 3 çeşit keçe, daha çok sanayi sektöründe kullanılır. Dekorasyondan tekstile kadar birçok alanda varlığını görürüz. Türk tarihinde tercih edilmesinin sebebi; ısı ve neme karşı yüksek direnç ve dayanıklılık göstermesi, koku yapmaması, hava geçirgenliğine sahip olması bakımından tekstil tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Uzun ömürlü olması, kolaylıkla deforme olmaması, sağlık açısından oldukça uygun olması, su geçirmez yapıda olması ve dışarıdan gelebilecek darbeleri hafifletmesi bakımından da kullanım alanında artışı etkilidir. Yumuşak ve kolay şekil alması sayesinde pek çok eşyanın yapımında kullanılır. 

Farklı çeşitlere sahip keçeden neler yapılmakta? Giyim (şapka, atkı, yaka), çanta, cüzdan, anahtarlık, dekoratif süs eşyaları, buzdolabı süsleri, supla, yemek masalarında kullanılan amerikan servisleri, bardak altlığı, peçetelikler, kapı süsleri, duvar süsleri, yatak başlıkları, düş kapanları, nazar boncukları, telefon kılıfı, gözlük kılıfı, takı-toka, özel gün hatıra eşyası ve çocuklar için oyuncaklar (el-parmak kuklası, harfler, ..), Bunların yanı sıra mobilya ağaçlarını desteklemek ve yumuşak bir oturma alanı oluşturmak için kalın keçelerden faydalanılır. Islak ve neme karşı direnç özelliğinden dolayı yalıtım unsuru olarak da tercih edilir. Ayakkabıların iç tabanlarında hem sıcak tutması hem de yumuşak olmasından dolayı tercih edilir. 

Yapılacak ürüne göre en uygun keçe kalınlığı belirlenerek dikme veya yapıştırma işlemleri yapılır. Peki keçe ne ile yapıştırılır? Yünlü bir kumaş olduğu için kumaşa zarar vermeyecek tekstil yapıştırıcıları kullanılabilir. 

* Arkadaşlarınıza, sevdiklerinize, akrabalarınıza özel günlerinde hediye edebileceğiniz el emeği ürünler hazırlayabilirsiniz. 

Son zamanlarda kutlama organizasyonları hızla arttı. Doğum günleri, cinsiyet öğrenme partileri, kırk mevlidi, sünnet davetleri.. Organizasyon yapıp da gelen misafirlere günün hatırasını vermek isteyenler olabiliyor. Bir nev'i diş kirası gibi.. Keçeden, çok çeşitli minik hediyeler (magnet) yapılabilir. 

Kapı süsleri daha evlere, odalara girmeden samimiyetle karşılıyor bizi. Kapı süsü birçok malzemeden yapıldığına göre keçeden neden yapılmasın? 'Hoş geldiniz', 'Maşallah' yazan keçe süsler.. keçeden yapılma çiçeklerden oluşan kapı çelengi.. Çocukların odası için isim, hayvan figürü ya da sevdikleri kahramanlar yapılabilir. 

Kitapseverler için okumayı keyifli hâle getiren parçadır ayraçlar. Benim gibi kitap ayraçlarını çok seviyorsanız kendiniz için güzel ve kendinize özel ayraçlar tasarlayabilirsiniz. Kitapsever arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz ki, bu hediyenizi unutulmaz yapacaktır.. Basit ama şık tasarımlar yapmak sizin hayal gücünüze kalmış. 

Elinizdeki artık malzemeleri sanata dönüştürün, çöp çıkışınızı en aşağıda tutmaya çalışın. Ben, kendi adıma artıkları dönüştürmeyi seviyorum. Bunun iyileştiriciliğini, terapi etkisini biliyorum. En küçük keçe parçalarından bile muazzam güzellikler ortaya çıkıyor. 

Keçe ile çalışmayı çok sevmişimdir. Harika bir sanat malzemesi.. Çocuklar için de beceri geliştirmek adına çeşitli projeler için kolay bir malzeme. Yeni başlayanlar için ideal ve dikiş gerektirmez. Sizleri keçe ürünlerimle baş başa bırakıyorum. Fikir edinebilirsiniz..

                    

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder