Kitap: Temize Çekilmez Ömür Defteri


Sığmadık gönüllere, şiirlere taştık...

Hislerimizi, bekleyişlerimizi şairlerin kaleminde bulduk.. Belki mutlu, belki umutlu.. Hasretimizi fısıldadık, sitemimizi yolladık, neşemizi üleştik, hâlleştik hâl diliyle.. 

''Temize Çekilmez Ömür Defteri'', Tayyib Atmaca'nın serbest tarzda yazdığı şiirlerin yanında genellikle hece ölçüsüyle yazdığı, konu itibariyle halk edebiyatı motiflerini içeren güzel bir şiir kitabıdır. İçten, yapmacıksız, gönül okşayıcı muazzam şiirlerdir. Soyut ve kapalı şiirlerin aksine açık, anlaşılır, saf Türkçe'den yana olmuştur. Kendine özgü, duru bir ifadesi vardır, yer yer kelime oyunlarıyla şiire ahenk katmıştır. Anadolu'yu, Anadolu insanının duyarlılıklarını, köy yaşantısından şehir hayatına yozlaşan toplumsal değerleri, kaybolmakta olan insanî duyguları vurgulamıştır. Okurken alıp sizi uzaklara götürür, duygusunu hissettirir. Hele bazı dizelerde sitemini vurgulamış, haksızlığı haykırmış, bir of çekse dağları yıkacak derecede efkârını okuruna yansıtmış. Dedim; üzerine bir çay içilir, bir güzel de ''of'' çekilir :) Sindire sindire okumalı şiirleri. Bir şiir, bir kitap dolusu cümleden etkilidir bazen. İnsan olmanın o değişmez duygularını haykırır; sevgi, hasret, yalnızlık, vuslat, ayrılık, acı ve ölüm.. 

Şairler şehri Kahramanmaraşlı şairimiz, şiirin hakkını vermiş doğrusu.. Kim demiş, şair sözü yalandır, diye.. Onlar kalemini kılıç gibi gören hakikât elçisidirler. 
Şairimiz benim de okumaktan zevk aldığım Güneysu Edebiyat ve Kültür Dergisi'nin kurucuları arasında yer alıyor. Şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmıştır. Aynı zamanda Kahramanmaraş'ta belediye memurluğunu sürdürmektedir. 

''Temize Çekilmez Ömür Defteri'' Kitabın adıyla ilgili, okumadan önce şu söz geldi aklıma. (Her sözü Necip Fazıl'a atfettikleri için, kesin onundur diyemiyorum.) ''Hayatı müsvedde yaşamayın, temize çekmeye fırsatınız olmayabilir.'' Hayatta sözlerimiz ve eylemlerimizle vâr oluyoruz. Karşımızdaki insanı da ona göre değerlendiriyoruz. Zaman ve mekân elimizde değil, bu nedenle isteklerimiz her zaman gerçekleşmiyor. Uğraşıyoruz, çabalıyoruz ama bazı şeyler yolunda gitmiyor. Ne zaman son bulacağını bilmediğimiz hayatımızda imkânlarımız doğrultusunda yapabildiklerimiz lehimize, yapamadıklarımızsa içimizde ukde olarak kalıyor. Evet, hayat kısa ve temize çekmeye, durup düşünmeye vaktimiz olmayabilir. Umarım yaşayabildiklerimizi değerli kılıp güzelce yâd eder, yaşayamadıklarımızı ise fırsat bulup ertelemeden telâfi ederiz. Ve en önemlisi de kimsenin saçına ak, sırtına yük, kalbine iz olmadan ömür defterimizi yazabilmek. Allah'ın izniyle başarabiliriz umarım. Tavsiyedir.
Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı:
Temize Çelikmez Ömür Defteri
Yazarı: Tayyib Atmaca
Türü: Şiir
Sayfa: 128
Yayınevi: Berikan Yayınevi

@müverriheninkleminden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder