1000kitap Uygulaması Nedir?

1000Kitap: Okur Sosyal Ağı

1000kitap uygulaması; adından mütevellit, kitap üzerine kurulu bir sosyal ağdır. Türkiye merkezli bu uygulama, 2012'de kurulmuştur. 10 yıldır binlerce okura dijital arşiv oluşturma imkânı sağlıyor. 1000kitap uygulaması üzerinden okuduğunuz kitaplara dair alıntılar, incelemeler yapabilir; bu kitaplara diğer okurların da faydalanması için puan verebilir, kitaplarla ilgili durumunuzu girebilirsiniz. Bu sayede kişisel arşivinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca her kitap ve yazarın altında bulunan istatistikler, alıntılar, iletiler ve yorumlar aracılığıyla kitapları ve yazarları inceleme imkânı sunuyor. Bu uygulamanın işte en çok bu yönünü seviyorum. Bir kitap veya yazarla ilgili nitelikli okurların yorumu çok şey katıyor. Kitabın okunmaya değer olup olmadığını da bu sayede anlıyoruz. Özellikle kitap okuma seviyesinin çok az olduğu güzel ülkemde, kitap yazmakta sıraya giren türedi yazarların niteliğini böylelikle keşfediyoruz. Öneri film yoksa, izlemek istediğiniz zaman bir filmi IMDB puanına bakarak seçersiniz ya, 1000Kitap da öyle işte.. İstatistikler yardımcı oluyor. Kullanıcılar okudukları kitaplara dair alıntı ve incelemeler paylaşarak ilgili kitabı okumak isteyen okurlara yol gösterici oluyorlar.

1000Kitap, kitapseverlerin buluştuğu bir sosyal medyadır. Bilinen sosyal medyalardan üst seviyede, entelektüel bir ortam.. Bu sosyal projenin temel amacı; her insanın 1000 kitap okuması. Kulağa ne hoş geliyor değil mi? Örneğin popüler bir fotoğraf paylaşma uygulaması olan İnstagram'da nasıl ki gezdiği bir yerin fotoğrafını paylaşan biri, sizde gezme isteği uyandırıyorsa 1000Kitap'ta da takip ettiğiniz insanların okuduğu kitapları gördükçe daha çok okuyasınız geliyor. 

Uygulamayı Android cihazlarda kullanabiliyorsunuz.. Her sanal ortam gibi burada da birçok özellik bulunmakta. Sevdiğiniz yazarları takibe alarak onlar hakkındaki haberleri ve alıntıları akışınızda görebilirsiniz. Okumak isteyip bulmakta zorlandığınız bir kitabı okurlarla iletişime geçerek bulabilirsiniz. Benim için 1000Kitap; bir sanal arşiv, kütüphane niteliğinde.. Okuduklarımı, okumak istediklerimi işaretleyebiliyorum. Okuğum kitaplardan sevdiğim alıntıları ve kitap hakkında düşüncelerimi okur arkadaşlarımla paylaşabiliyorum. Bir sanal ortamdan fazlası bazen.. Zamanla aynı duygu ve düşünceleri paylaştığınız, aynı kitaplarda buluştuğunuz okurlarla arkadaş oluyorsunuz. Kitap üzerine sohbet edebilmek, aynı kitap ve aynı alıntılarda buluşmak muhteşem bir his..

Not: 1000Kitap üzerinde kitap okuyamıyorsunuz. Uygulamada okuduğunuz ve okuyacağınız kitapların kaydını tutabilirsiniz. 1000Kitap'ın özelliklerini geliştirebilmek için geri bildirimler yapabiliyorsunuz. Ayrıca bir diğer sevdiğim özelliği; diğer sosyal medyalarda kâle alınmayan düşünce ve yazıların burada değer verilmesi. Fikir alışverişinde bulunuyorsunuz. Bulamadığınız bir kitap hakkında diğer okurlara danışabiliyorsunuz. Böylece dünyaya dair umutla bakabiliyorsunuz..

Olumsuz Yönleri: Mesaj bölümü her sosyal medya gibi bazen can sıkıcı olabiliyor, sanal tacize uğrayabiliyorsunuz, kitap sitesi olsa bile! Taciz dediysem, ''Merhaba'' diye başlayıp yakınlaşma mesajları sanal tacize giriyor artık, biliyor muydunuz? Cevap vermeyip görmezden gelmek bir seçenek.. Profil fotoğrafınızı, inandığınız değerleri, okuduğunuz kitapları dahi eleştirme hadsizliğinde bulunabiliyorlar. Kısıtlamak için yalnızca takip ettiklerinizi seçebilirsiniz; ancak bu da yeterli değil. Sadece belirli kişilere açık olabilir meselâ, gizli hesap gibi. Çünkü bahsettiğim gibi, iletişimde bulunduğunuz kişiler var.. Bir başka mesele; kullanıcıların bazıları son zamanlarda diğer sosyal medya platformları gibi beğeni üzerine hareket ediyor. Kitaplara değil de takipçi sayısına yoğunlaşanların, kitaplarını tanıtma çabası içine giren reklamcı yazarların ortamı bozduğunu düşünüyorum. Biri hesap açıyor, anında binlerce kişiyi takibe alıyor. Sonra da hayran psikolojisine bürünüp takipçilerine sesleniyor. Sanalda popüler olmak bu kadar basit.. Ne âlâ memleket.. Kitap çıkarmaksa artık çok kolay. Bir niteliği olmayan kitaplar benim için değersiz ve yazar olarak öne çıkma derdinde olan insanlar benim gözümde ayrıcalık kazanmıyor. Ayrıca kitap amaçlı bir siteye son zamanlarda olduğu gibi sınıfsal farklılıklar getirilmesini hiç hoş bulmuyorum. Bunun dışında her sosyal medyada olduğu gibi sahte alıntılar, okunmayan kitaplardan alınan ruh hâli betimlemeleri, twittervâri anlık durum iletileri, tırnaksız/aşırma şiir ve sözler, üç beş cümle ile inceleme yaptığını sananlar, takipçi sayısı kasanlar, beğeni derdine düşenler gırla gidiyor. Sanırım bu da teknolojinin, çoğu zaman da bilgisizliğin cabası.. Bilginin çöpe dönüşmesi.. Dijital kirlilik! Umarım bu sorunlar da zamanla düzeltilir. Sevdiğim şiirlerin her gün beğenilere kurban gitmesi ve laçkalaşması gerçekten üzüyor. Keşke internet üzerindeki çöp bilgileri, aşırma alıntıları silecek bir yazılım olsa..

Kitaplarla bir arada olmayı seviyorsanız, dışarıda bir kitapçıda dolaşırken kitaplara dalıp gidiyorsanız, kitap kokusundan içinize bir hoşluk doğuyorsa, en önemlisi okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız sizinle aynı hisleri paylaşan insanlara 1000kitap üzerinden ulaşabilirsiniz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder