Kitap: Alperenler


Zalime Alp, mazluma Eren'diler..

Alperenler; Horasan'dan başlayıp dünyanın dört bir yanına dağılan, bir elinde kılıç bir elinde Kur'an-ı Kerim'le yola çıkıp Türk-İslâm gâyesine hizmet eden gönül erlerinin mücadelelerinin anlatıldığı bir öykü kitabıdır. Yazar Fatih Kaplan, doğduğu topraklara vefa borcu duyarak giriştiği bu çalışmasında, Tokat ili bölgesinde yaşamış alperenlerin hayatını dönemin şartlarını da göz önüne alarak bizlere aktarmıştır. Anadolu'nun neresine gidersek gidelim eski bir çeşme, yazıları silinmiş, mezartaşı, han, hamam kalıntılarına, yıkık kale harabelerine rastlarız. Merak edip yöre halkına sorar veya araştırırız. Günümüzde çoğu insanın sadece önünde fotoğraf çekilmekle yetindiği ama ruhunu hissedemediği tarihî yapılar durup düşünülesi, ceddimizin bize fısıldadığı sırlara vâkıf olunası yerlerdir. Bugün bu güzel hatıralar yıkıp yok edilmeye çalışılsa da siz bilirsiniz ki, yık yık bitmez, o küllerinden yeniden doğar.

Kitabın adı çok hoş.. Kimi anne-babalar yenidoğan erkek çocuklara Alperen adını koyarlar ya; zalimin karşısında alp, mazlumun karşısında eren gibi olsun, diye.. Bazen aklıma gelir, çocukların adları onların sırtına bir yük gibi gelir. O ada lâyık olmaya çalışırsınız. Alp olmak zordur, eren olmak kolay değil.. Bileği ve yüreği sağlam olanların harcıdır Alperen olmak.. 

Onlar, topraktan önce kalplerin kalesini fethedip ölümsüzlük şerbetini içenler.. Alperenler.. İlâ-yı Kelimetullah ve Devlet-i Ebed Müddet dâvâsı yolunda hareket eden hoşgörü insanları.. Pirî Türkistanî Hoca Ahmet Yesevî dergâhından kalkıp gönül coğrafyasına hizmet etmek için yola koyulan bahadırlar.. Anadolu'ya İslâm tohumunu eken derviş-mücahitler.. Keçeci Baba, Doğanşah Baba, Kurt Baba ve niceleri.. Kim bilir nice isimsiz kahraman var adı arş-ı âlâda altın harflerle yazılı.. Ruhları şâd, mekânları cennet olsun. ''Gönül kapısı aralanmadan hiçbir kapıdan girilemez.'' Kitapta en beğendiğim Kurt Baba'nın öyküsü oldu..

Yazıcıoğlu'nun da dediği gibi, ''İslâm hassasiyeti olmayan milliyetçiliğin içi boştur.'' Kitapta satır aralarında Türklüğün âdâbını, töresini, İslâm'ın inceliklerini görüyoruz. Bu tür eserlerle Anadolu'nun pek çok yöresinin çeşitli yönlerden kayıt altına alınmasını, tarihe not düşülmesini değerli buluyorum. Fatih Kaplan da ahde vefâyı unutmayıp Tokat, Erbaa, Niksar çevresindeki alperenleri konu edinen güzel bir çalışma ortaya koymuş. Yazara ve Kitap Şuuru ailesine teşekkürlerimle.. Kitapla ve sevgiyle kalın.. 

Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı: Alperenler, Ölümsüzlük Şerbetinden İçenlerin Hayat Hikâyeleri
Yazarı: Fatih Kaplan
Türü: Hikâye, edebiyat
Sayfa: 128
Yayınevi: Ateş Yayınları

''Kitap Şuuru, İnsanlık Şuurudur.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder