Kitap: Ufuklar Ardı Bizim


Ötüken'den Tuna'ya Ufuklar Ardı Bizim..

Ötüken fırınından bu sene çıkmış bir eser daha.. 120 sayfa hacminde olan kitap, 43 şiirden meydana gelmekte. Kitap ismini, ''Ufuklar Ardı Bizim'' şiirinden almış. Bu kitap, son zamanlarda okumaktan keyif aldığım şiir kitaplarından birisi. Şiirlerde tema bütünlüğü, kafiyelerin oluşturduğu ahenk ve özenle seçilmiş kelimelerin uyumu okurken heyecan veriyor. Kitabın girişinde Ali Birinci Bey'in şairin şiiri hakkındaki yazısı okunmaya değer.

''Söz ruhun gıdası olarak görülmelidir, ayrıca bir müziğe ihtiyaç duymaz. Bir söz için hayatlar şenlenebilir veya kötü bir söz yüzünden hayatlar söndürülebilir. İnsanoğlu kelâmının altında gizlidir.''

''Bir güzel kelime ile ruhların nasıl âbâd ve ihyâ olduğunu veya kötü bir kelime ile hattâ bir kaş çatışla ne kadar çok kalbin hak ile yeksan edildiğine dikkat eden kaç insan aramızda bulunuyor acaba?''

Mehmet Ali Kalkan'ın şiirlerine bakacak olursak; şairimiz şiirlerini hece ölçüsüyle yazmış. Hece ölçüsü zaten Türk şiirinin millî ölçüsü olduğu için Türkçe'nin ses yapısına çok güzel uyuyor. Okuyanda ayrı bir tat ve derinlik bırakır. Genellikle 7'li, 8'li hece ölçüsüyle yazılmış şiirler. Diğer taraftan şiirleri zevkle okurken şairin millî ve manevî ruh hassasiyeti taşıdığını görebiliyoruz. Ayrıca şiirlerde dokuz sayısının birçok kez geçtiğini fark ettim. ''Dokuz yönde dokuz yel var.. Dokuz yöne seferim var.. Ney dediğin dokuz boğum..'' şeklinde.. Dokuz (tokuz) sayısı Türk destan, efsane ve masallarında çokça geçer. Dokuz dallı ağaç, dokuz boy, dokuz tuğ, Dokuz Oğuz..  Hayatın her alanında sayılar var. Uğurlu sayılara pek inanmam ama yaptığım şeyleri üç kez yaptığım çoktur. Bizde üçlemek sünnettir meselâ; abdestte, namazda, duada, zikirde, kapıyı üç defa çalmak gibi.. İslâm'da ebcet hesabı var. Eski Mısır'da da resimler şeklinde kullanılmış sayılar. Türk ve Altay mitolojisinde dokuz rakamını kutlu saydıklarını görüyoruz. ''Üç yaydı, üç oktular.. On iki bin şamdanla/Kıldığım namazlar var.'' dizelerindeki sayılarda şair telmih sanatı yapmış. Çünkü 'on iki bin şamdan' Yavuz Sultan Selim'in Kudüs'ü 30 Aralık 1517'de Osmanlı'ya kattığı zamanı hatırlatıyor. Kudüs alındığında ortalık karardığı için padişah ve ordusu on iki bin şamdanı yakarak namazını avluda kılar. On iki bin şamdanlı avlu derler oraya. 

Şiirlerinde göze çarpan sözcükler şunlardır: vatan-millet aşkı, şehitlerimiz, turan, Azerbaycan, ezan sesi, bayrak, dua, Kızılelma, Peygamber ocağı, gül, Osman Bey, Yesevî, Dede Korkut, Ulubatlı Hasan, Oğuz erleri, Mirali Bey, Mete Han, Yemen, Tuna, Mimar Sinan, Köroğlu, Oğuz töresi, Ötüken, Türkmen, türkü, Yunus, Tapduk Emre, Bektaşî,  Nizamî, Şehriyâr, Karabağ, türküler.. Ötüken bozkırlarından Tuna boylarına kadar Türk'ün at sürüp iz bıraktığı beldeleri şiirlerine nakşetmiş şairimiz. Yunus Emre'nin şiirlerinde çokça gördüğümüz sehli mümteni sanatını (kolay görünen ama derin anlamlar içeren söz sanatı) bu şiirlerde görmek mümkün.

Şiir, okurunda manevî bir ruh ve heyecan uyandırıyorsa iletmek istediği mesajı vermiş demektir. Türk Edebiyatının Arif Nihat Asya, Abdurrahim Karakoç, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Dilaver Cebeci, Serdengeçti... gibi bize bizi anlatan, özümüzü kavratan şairlere çok ihtiyacı var. Beğenerek okudum; Mehmet Ali Kalkan Bey'i tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Adıma imzalı gelen bu güzel kitap için Kitap Şuuru ailesine teşekkürlerimi sunarım. Kitapla ve sevgiyle kalın..

Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı: Ufuklar Ardı Bizim
Yazarı: Mehmet Ali Kalkan
Türü: Şiir
Sayfa: 120
Yayınevi: Ötüken Neşriyat
...
''Hâl bilmeze verme meyil,
Yalnız Hak önünde eğil''

''Daim bahardı gözümde,
Dünya büyürdü dizimde,
Tuna türküsü bizim de
Tuna neden bizim değil?''

''Dikene döndü yasemen,
Çöl çöl oldu beni emen,
Nice can verdiğim Yemen,
Neden şimdi sızım değil?''

''Vatan sanma ki buralardır,
Dokuz yön bizim oğul.
Vatan hatıralardır,
Hep dizim dizim oğul.''

''Bazen ayak baş olur,
Bazen kuru yaş olur,
Bazen toprak taş olur,
Dünyanın derdi bizim...''

''Aynı kökten aynı yaprak,
Ezan sesi duyan toprak,
İnmez ki yükselen bayrak,
              Bizi bilir bu asuman,
                   Türkiye ve Azerbaycan.''

''Kitap Şuuru, İnsanlık Şuurudur.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder