Okuma Kültürü

"Ne çocuklar gibi bir avuntu olsun diye okuyun, ne de muhteriler gibi kendinizi talime zorlarcasına. Hayır hayır; okuyacaksanız şifâ bulmak için okuyun!" demiş Flaubert. 

Ne güzel değil mi? Şifâyı kitaplarda arayanlara selâm olsun.. Kitaplar insanlardan öyle vefalı ki.. 

✔ Peki niçin kitap okuyoruz? 
Kitap Okumanın Faydaları Neler? Bize Ne Kazandırır? Hadi buyurun birlikte bakalım:

Okumak, yeni dünyalar keşfetmektir. Geçmişe, bugüne ve geleceğe yolculuk yapmaktır. 

1. Kendimizi Keşfetmek
2. Öğrenmek: Beyninize bilgi yükler ve yeni şeyler öğrenirsiniz. Edineceğiniz her  yeni bilgi size hayatta avantaj sağlar. Ne türden olursa olsun, okunan her şey size bilgi sağlar.
3. Öğretmek
4. Hayal Etmek: Hayal gücümüzü besler. Kitaplardaki yerleri ve kişileri hayal edip, zihnimizde canlandırır, resmederiz. Hayalimizde adeta farklı bir dünya kurarız.
5. İlham Almak - Yeni Fikirler bulmak
6. Uzaklaşmak
7. Yalnız Kalmamak
8. Hoşgörülü Olmak
9. Cesaret Kazanmak
10. Hayata Karşı Daha Duyarlı ve Bilinçli Olmak
11. Duyguları Yaşamak
12. Zihnimizi Geliştirmek
13. Öğrenmeyi Öğrenmek
14. Stresi Azaltmak: Yapılan araştırmalar okumanın stres seviyesini azalttığını göstermiştir. Sizi gündemden ve mevcut sorunlardan biraz olsun uzaklaştırır.
15. Zekâyı Keskinleştirmek, Beyin Gücünü Arttırmak
16. Sanattan Zevk Almak
17. Ruhen Rahatlamak: Kitap okumak, etkili bir ilaçtır. Ruha şifa verir.
18. Diksiyonu Geliştirmek
19. Kelime Hazinesini Zenginleştirmek: Kelime dağarcığınızı geliştirerek kendinizi daha iyi ifade edersiniz ve bu sizi bir adım öteye taşır. Ayrıca yabancı dil gelişiminde yardımcı olur.
20. Hafızayı Güçlendirmek: İnsan unutkandır, maalesef çoğumuz birçok şeyleri hatırlamakta zorlanırız. Ama düzenli kitap okumak, insana hafıza yeteneği verir.
21. Pratik Düşünmeyi Geliştirmek: Şartları daha iyi analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğini geliştirir. Sorunların tespiti ve çözümü için fayda sağlar. Karar verme mekanizmasını güçlendirir. Kritik durumlarda bireyler durumların artısını eksisini doğru şekilde ölçerek doğru kararı verirler.
22. Konsantrasyonu Arttırmak: Günümüzde artık insanlar birçok işi aynı anda yapıyor. Kitap okumak, yaptığınız işe yoğunlaşmanızda, konuya odaklanmanızda fayda sağlar.
23. Yazmak: Yazma becerisi sağlar; çünkü düzenli kitap okuyanlar üslûp, anlam, biçim, dil bilgisi, noktalama gibi dilin esaslarını öğrenir. Nasıl herhangi bir işte iyi olmak için o işle ilgili ustaların eserlerine yöneliyorsak, okumak da bir ustanın eserini incelemek gibidir.
24. Rahat Uyumak: Gün içinde maruz kaldığımız şeylerden uzaklaşmak için birkaç sayfa okumak bile bizi sakinleştirir. Kaliteli bir uyku için bilimsel açıdan da kanıtlandığı bilinir.
25. Depresyonu Rahatlatmak: Depresyon bu hızlı çağda çok yaygın ve ciddi bir hastalık olduğu için ilaç tedavisi gerektirebilir. Ama okumak stresi azalttığı için depresyonda da yardımcı olur. Hatta bununla ilgili bazı araştırmalar deneklerin okuma terapisiyle endişeli ve agresif ruh halinden arındıklarını gösteriyor.
26. Empati ve Yeteneği Geliştirmek: Kurgusal kitaplarda karakterlerin nasıl davranacağını tahmin etmemize, onların duygularını anlamamızı ve bize gerçek hayatta insanların davranışlarını bir kitap gibi okuyabilmemizi sağlar.
27. Alzheimer Riskini Azaltmak: Kitap okumak beyni çalışmaya zorladığı için beyin aktif olunca  gücünü kaybetmesine, engel olur. Tıpkı kaslarımız gibi beynin de egzersize ihtiyacı vardır.
28. Sosyallik Kazanmak: Kitap okuyanlar, okumayanlara göre beden dilini yorumlama ve düşünme konusunda daha iyiler. Bu da sohbet imkanı bulduğumuz kişilerle arkadaşlık kurabilmeyi sağlar.
29. Genel Kültürü Arttırmak - Kültürlü Olmak
30. Mutlu Olmak: Kitapseverler için kitap okumak başlı başına eğlenceli bir aktivitedir. Kitap en iyi arkadaştır. Her zaman her yerde en samimi dostunuzdur. Kitap okuyan insanlar yalnızlıktan şikayet etmezler, kendi başlarına zaman geçirmekten mutludur onlar, canları sıkılmaz, kimseye ihtiyaç duymazlar ;) Umutları her daim taze kalır.

Okumadığın gün, karanlıktasın..

* Okuduklarını unutmakla ilgili güzel bir kıssa:

Bir defasında hocama dedim ki: ''Bir kitap okudum ama zihnimde kitaptan hiçbir şey kalmadı.'' Bana bir hurma uzattı ve dedi ki: ''Bunu ağzında çiğneyip ye.'' Yedikten sonra bana sordu; ''Şimdi sen büyüdün mü?'' ''Hayır'' dedim. Dedi ki; ''Büyümedin, fakat o hurma vücuduna dağıldı. Et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, saç oldu, tırnak oldu, hücre oldu...'' Anladım ki okuduğum kitap da öyle dağılıyor. Bir kısmı kelime dağarcığımı zenginleştiriyor, bir kısmı bilgi ve marifetimi artırıyor, bir kısmı ahlâkımı güzelleştiriyor, bir kısmı yazı ve konuşmada üslûbuma incelik katıyor. Her ne kadar sen bunların farkına varmasan da.. Bazen günümüzü okumadan geçirmemek adına yorgun kafayla okuduğumuz kitapların hafızada kalmadığını düşünürüz. Okuyorum ama aklımda hiçbir şey kalmıyor diyenler olmuştur. O zaman yukarıdaki liste gelebilir gözümüzün önüne :) 

✔ Her ne kadar bir kesim; kitap okurken satırların altının çizilmesine, postit yapıştırılmasına, kenarlarına notlar alınmasına kitaba karşı bir saldırı, kirli bir görüntü olduğunu düşünse de, bu aslında kitapla bağ kurmak, onu içselleştirmek demektir. Kitapların karalanmasına, yakılmasına, yere atılmasına, yırtılmasına, ayraç varken kitap sayfalarının kıvrılmasına karşıyım. Ama önemli gördüğümüz kısımların altını çizdiğimiz satırlar, daha sonra geri dönüp kitabı tekrar okumak yerine ya da bir araştırma için alıntılamak bakımından bize fayda sağlayacaktır. Altını çizdiğiniz satırları yüksek sesle okumak, akılda kalıcılık açısından faydalıdır.

✔ Bir başka husus, okuduğumuz kitapları sınıflandırmak: Bazıları ''iz bırakan'' türden derin, etkileyici, üzerinde düşündürücü, ruhumuzda kalıcı izler bırakan kitaplardır. Bazıları ''baş ucu kitapları''dır. Bunlar kişinin dünya görüşünde temel oluşturan, ideolojik açıdan kimlik belirleyici olan, kuramsal metinler içeren kült kitaplardır. Bazıları da ''kaynak kitaplar''dır; yazım sürecinde kişiye rehberlik ve kaynaklık eden, araştırma-inceleme gibi deneyimlerde 'dipnot' olarak kullandığımız, ortaya çıkarılan ürüne anlam ve ciddiyet katan, daima el altında tutulmak istenen faydası yadsınamaz kılavuz kitaplardır. Kütüphanenizi şekillendirmekte zorlanıyorsanız, böyle ayırabilirsiniz. Kitapla ve sevgiyle kalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder